2017 m. lapkričio 26 d., sekmadienis

Šilainių kultūros lopšys – Mūsų bibliotekai AČIŪ


              Šilainių kultūros lopšys – Mūsų biblioteka



      Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Šilainių padalinys – puikus kultūros lopšys šilainiškiams, kurį gyventojai vadina tiesiog ,,Mūsų biblioteka“. Čia šimtai skaitytojų kasdien keičiasi knygas, skaito ir žaidžia vaikai, jie ruošiasi įvairioms šventėms, rengia piešinių ir darbelių parodas. Bibliotekos kolektyvas labai daug dėmesio skiria jaunimo dvasiniam ugdymui. Kas seka skelbimus, žino, kad kiekvienas Šilainių gyventojas, ir ne tik, gali susitikti čia su įdomiais Lietuvos žmonėmis, išklausyti paskaitų norima tema, pasimokyti kompiuterinio raštingumo, pabendrauti su menininkais, perskaityti naujausią spaudą.
       Smagu, kad bibliotekos vadovė Ilona Paškevičiūtė gražiai bendrauja su Kauno Šilainių bendruomenės centro direktore Rima Andriulioniene – sukurdamos vis įvairesnių renginių, dominančių miestiečius. Glaudūs ryšiai palaikomi ir su Lietuvos Nepriklausomųjų rašytojų sąjungos valdybos pirmininke Dalia Buragiene bei sąjungos nariais. 
      Antai spalio 18-tą dieną į LNRS narės, poetės Zenės Sadauskaitės ir vyr. muzikos  mokytojos Irenos Rastauskienės dainų knygelės ,,Vėjo fleitos“ sutiktuves sugužėjo keleto Šilainių mokyklų dainorėliai, vaikų kolektyvas net iš Panemunės, dainininkė Svetlana Bagdonaitė. Pasiklausyti užsuko ir ne vienas skaitytojas. Smagi šventė įnešė žavaus spindesio į darganoto rudens dieną!
      O štai lapkričio 16-tą Mūsų bibliotekos skaityklos salę papuošė šilainiškės foto menininkės Ramunės Kerdokaitės-Vlasenkienės paroda ,,Prakalbinti augalai“. Vasaros žydėjimas, spalvų žaismas kalbino nuo foto drobių ir vertė aiktelėti iš nuostabos kiekvieną atėjusįjį į parodos atidarymo šventę (paroda veiks iki gruodžio pabaigos, tad pasidžiaugti galės daugelis bibliotekos lankytojų).
      Šaunu, kad kartu su Ramune Kerdokaite-Vlasenkiene atvyko ir Rūta Lenkauskienė pristatyti savo knygą ,,Pažink save“. Smagiai į šventę buvo įtraukti visi susirinkusieji. Šiltas, visapusiškas, betarpiškas bendravimas žadino teigiamas emocijas. Jaunų energingų meno kūrėjų darbai, jų sugebėjimas sudominti buvo tartum pluoštas saulės spindulių pro apniukusį dangų.
      Vos praėjus keletui dienų, lapkričio 20-ąją, į didesniąją bibliotekos erdvę vėl rinkosi knygos mylėtojai. Čia, kur sienas dabino šilainiškio fotografo Ramūno Kazakevičiaus darbų paroda ,,Mano Šilainiai“, dviejų knygų sutiktuves surengė LNRS narė Vida Gustaitytė-Bubnienė. Autorė yra išleidusi devynias knygas, o Mūsų bibliotekoje  skaitytojus supažindino dar su dviem naujom satyros ir humoro (epigramų) knygomis, kurių bendraautorius dailininkas, karikatūristas šilainiškis Algirdas Radvilavičius (a.a.2017) ,,Gyvenimas gerėja“(2016) ir ,,Iš tuščio į kiaurą“(2017). Apie Algirdo Radvilavičiaus gyvenimą ir kūrybinę veiklą papasakojo renginio vedėja, knygos ,,Gyvenimas gerėja“ redaktorė, LNRS narė Irena Jacevičienė-Žukauskaitė. Ji ir paprašė amžinybėn išėjusį autorių pagerbti Tylos Minute. Apie savo džiaugsmus ir rūpesčius kuriant knygas kalbėjo Vida Gustaitytė-Bubnienė. Algirdo nupieštai karikatūrai reikėjo šmaikštaus trumpo, pajuokiančio ar pamokančio ,,tekstuko“. Kartais tekstas autorei gimdavo anksčiau tada bendraautoriui Algirdui reikėjo mąslaus piešinuko. Daug pamokančio šmaikštumo minčių pluoštą sudėti į vieną ar du sakinius, nėra taip paprasta, kalbėjo Vida, bet pasikliaunant Algirdo patirtimi – knyga pavyko. 
     Antrosios knygos ,,Iš tuščio į kiaurą“ redaktorė LNRS narė  Laimutė Juškevičiūtė-Jonaitienė pravėrė knygos puslapius, tuo sudomindama susirinkusiuosius ne vien dailiais knygų viršeliais. Vieni puslapiai vertė susimąstyti, kiti – kėlė linksmą juoką. Tai įrodė, kad autorių Vidos ir Algirdo sumanymas išleisti bendras knygas vertas skaitytojų dėmesio. 
      Vida Gustaitytė-Bubnienė pastebėjo, kad Algirdo Radvilavičiaus kūrybiniuose stalčiuose dar liko pluoštas karikatūrų, kurioms galėtų sukurti  epigramas, žinoma, Algirdo dukrai Jolantai leidus, ir išleisti dar vieną knygą. Šią mintį džiaugsmingai priėmė ne tik renginyje dalyvaujanti dukra Jolanta, bet ir visi renginio dalyviai. 
      Vidą Gustaitytę-Bubnienę sveikino ir linkėjo kūrybinės sėkmės LNRS valdybos pirmininkė Dalia Milukaitė-Buragienė, Algirdo Radvilavičiaus dukra Jolanta, plunksnos draugai, bibliotekos vedėja Jolanta Paškevičiūtė, KŠBC direktorė Rima Andriulionienė ir kiti svečiai.  
       Autorė dėkodama bibliotekai ir svečiams dovanojo knygas ir maloniai dalino autografus, užrašydama ir pasaulinio garso autorių žodžius apie humoro jėgą žmogaus gyvenime.
      Mažiems ir dideliems Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Šilainių padalinio lankytojams, visiems kūrėjams linkime naujų įkvėpimo šaltinių, smagaus bendravimo, o  vedėjai Ilonai Paškevičiūtei bei jos kolegėms Saulei, Rūtai, Snieguolei, Gražinai, Linai už veržlumą, sumanumą, supratingumą ir kantrybę tariam nuoširdų AČIŪ.
      Trumpai apžvelgiau  tik tris bibliotekoje organizuotas šventes, kuriose gimsta naujos pažintys, pasisemiama naujų idėjų,  pasimiršta kasdieniai rūpesčiai, nuskaidrėja mintys ir plečiasi šventinės nuotaikos vizijos.

                                                                                                   
Kaunas                                                           Šilainiškė Julija Augustauskienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą